Ahşap ve betona nazaran daha izotropik ve mukavemeti yüksek bir malzemedir. Elastisite modülü ahşapta 100.000, betonarmede 210.000 çelikte ise 2.100.000 dür. Yani ahşabın 21 katı, betonarmenin 10 katıdır. Bu yüzden daha az sehim yapar ve daha az malzeme sarfı gerektirir. İnşaat aşamasında taşıyıcı elemanların mukavemet işini şansa bırakmaz. Yani mukavemeti; beton santralindekilerin, mikser şoförünün, kalıpçının, demir bağlama işçisi ve taşeronunun, beton aplikasyon işçisinin, beton kür işçisinin ve nihayetinde müteahhidin insiyatifine bırakmaz. Daha hafif malzemelerle çok daha büyük açıklıklar geçilebilir. Şunu hatırlamakta fayda var ; açıklık geçen yapı elemanlarının çoğunda momente bağlı çekme ve bükülme yükleri çelik malzemeyle karşılanır. Çok değişik şekillerdeki mimari geometrilere istenen mukavemet ve estetiği koruyarak mükemmel cevap verebilir. İmalat aşamasının çoğu atölyede halledildiğinden şantiyede çalışma sürelerini dolayısıyla harcanan enerji ve zamandan tasarruf sağlar.
! İZOLASYON (YALITIM) ENERJİ KAYBINI EN AZA İNDİRGEYEREK MADDİ TASARRUF SAĞLAR , KÜRESEL ISINMAYA KATKIDA BULUNARAK DÜNYAYI KURTARIR !!! Geçtiğimiz günlerde açıklanan iklim değişikliği raporu bilinen bir gerçeğin, aslında bilinenden de korkunç boyutlarda olduğunu açıkça ortaya koydu. Raporun ayrıntıları tüm yayın organlarında günlerce yer aldı. Konuya ilişkin kişisel görüşüm insanoğlunun modernleşme ve gelişme adına her geçen gün daha da vahşileştiğidir. Vahşice tüketiyor ve yok ediyoruz. Ve sonuçta tükettiğimiz ve yok ettiğimiz, gelecek nesillerin, uzak akrabalarımızın değil, henüz kucağımıza aldığımız çocuklarımızın, bilemediniz torunlarımızın geleceğidir. Aslında onların içeceği suyu içemeyecekleri denli kirletiyor, bulamayacakları denli tüketiyoruz. Soluyacağı havayı soluyamayacakları denli kirletiyoruz. Yakın gelecekte insanlar gerçek sütün, yumurtanın, etin veya meyvenin tadını büyüklerinden dinleyebilecekler. Belki duymuşsunuzdur, ülkemiz için bir başarı: 2011 yılında Üniversitelerarası Kış Oyunları Erzurum’da düzenlenecek. Sanırım iklimdeki değişiklik sonucu bu tür organizasyonlar yakında yapay kar kullanılan fanuslarda gerçekleşecek. Başka bir değişle atmosferi bu hızla kirletir ve küresel ısınmayı artırırsak ısıtma giderlerimiz sıfıra doğru yaklaşacak. Diğer yandan enerjide dışa bağımlılığımız her geçen yıl büyük bir hızla artıyor. Dünyada savaşlar enerji kaynaklarına endeksli sürüyor. Enerji kaynaklarının ele geçirilmesi için ülkeler işgal ediliyor, yetişkin çocuk ayrımı olmadan insanlar ölüyor, kültürel miras yok ediliyor, uzun yıllar etki gösterecek çevre kirliliği oluşuyor. Biz ne yapıyoruz? Enerjide dışa bağımlılığımızın artışına karşın, bu bağımlılığı azaltacak hiçbir ciddi planlamayı yapmadığımız gibi, enerjinin verimli kullanımı ve tasarrufu adına da hiçbir gerçekçi politikayı oluşturduğumuz söylenemez. Enerjinin tasarrufu için en etkin yöntem olan yalıtım konusunda gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde bulunuyoruz. Mevcut ısı yalıtım yönetmeliğinin uygulanması ve denetlenmesini bile gerçekçi şekilde sağlamaktan uzak bir noktadayız. Çocuklarımızın geleceğinden daha az çalacağımız ve bu konuda daha duyarlı olacağımız günler dilerim.
Ferforje kısaca sıcak yada soğuk olarak dövülerek işlenmiş süslü demirlerdir. Ferforje nin hayatımızda çok geniş bir yeri vardır. Bahçe Korkulukları, Pencere Korkulukları, Balkon Korkulukları, Merdiven Korkulukları çeşitli süs eşyaları, Banklar, sandalyeler, masalar vs. olmak üzere bir çok alanda kullanılmaktadır. Günümüzde Ferforje demirleri artık modern makinlarda standart model ve motifler belirlenerek fabrikalarda üretilmekte ve kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Ülkemizde bir çok şehirde irili ufaklı çok sayıda firma kendine has ferforje motif ve modellerini üretmekte ve bunların satışını yapmaktadır. Hatta Başta GÜR-İŞ ÇATI olmak üzere bazı firmalar yurtdışına çok sayıda ülkeye ihracat yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar.
Sandviç Panel, iki kat boyalı galvaniz saç veya alüminyum levha arasına muhtelif kalınlık ve yoğunlukta poliüretan enjeksiyon uygulanarak imal edilen kompozit çatı ve cephe kaplama malzemesidir. Yalıtım malzemesi olarak poliüretan veya polistren sert köpük kullanılır. Kullanıldığı alanlarda oldukça yüksek bir ısı-su-ses yalıtımı sağlar, nem yoğunlaşmasını önler. İstenilen boyda üretilebilen paneller sayesinde , özellikle üretim maksatlı işletmelerde, sorunsuz ve süratle monte edilebilir. Yüzey kaplaması olarak kullanılan malzemeler kullanım koşullarına göre seçilerek, çeşitli formlarda işlenmektedir. Bu malzemeler şunlardır; Polyester Boyalı Sac :0,50 mm kalınlıkta ve üst yüzeyi 25 mikron polyester esaslı boya ile boyanmış, iç yüzeyi ise astar boyalı galvaniz saçtır. PVC Sac : 0,500 mm kalınlıkta üst yüzeyi 120 mikron toxic olmayan beyaz renkli PVC laminasyonlu galvaniz sac, iç yüzeyi ise astar boyalı saçtır. Uluslararası food-safe belgesine haiz ve gıda tüzüğüne uygun bir saçtır. Galvaniz Sac: 0.50 mm kalınlıkta, 1. kalite, yüzeyi düzleştirilmiş, sıcak daldırma galvaniz sactır. Cr-Ni (paslanmaz) sac : 0,50 mm kalınlıkta,304 kalite, malt yüzeyli, 1, sınıf Krom-Nikel sactır.